Infobar icon

Kliknite v hornom menu na VIP ceny, spustili sme prihlasovanie partnerov do nášho VIP programu.
Objavte revolučný luxusný all-in-one žľab AIO od belgického výrobcu I-Drain v sekcii sprchové žľaby a rošty.

Kategórie
 
 
 
 
 

Polystyrén EPS vs. EPS-T výroba a porovnanie vlastností

Potrebujete kúpiť pod podlahové kúrenie polystyrén? Strácate sa v rozsiahlej ponuke systémových dosiek? Vysvetlíme si základné rozdiely vo výrobných procesoch a vlastnostiach polystyrénov EPS a EPS-T. 

Polystyrén EPS
Polystyrén s takýmto označením je tvrdená pena s uzatvorenými bunkami, vyrobená tepelným spracovaním rozpínavého polystyrénového granulátu. V chemickom procese – polymerizácii vzniká pevný materiál polystyrén. Aby sa z neho mohol vyrobiť penový materiál, pridáva sa rozpínavý prostriedok pentán. Tým vznikne expandovaný polystyrén v tvare perál EPS.
Akonáhle sa tieto perly zahrejú vodnou parou, expandujú na asi päťdesiatnásobok svojej pôvodnej veľkosti. Napenené perly sa potom plnia do blokových foriem. Nové zahriatie vodnou parou spôsobia druhý proces, pri ktorom sa perly zvaria. Po uplynutí doby zrenia sa bloky režú horúcim drôtom na rôzne hrúbky.

Pre podlahy pritom platia určité parametre, ktoré by mal takýto polystyrén EPS spĺňať:
Trieda materiálu: B1 (ťažko vznietivý)
Súčiniteľ tepelnej vodivosti: 0,04 W/m.K
Tlakové napätie: 100kPa (častokrát označované EPS100)
Hrana dosky: na tupo

Polystyrén EPS-T
Polystyrén s takýmto označením sa výrába rovnako ako EPS, pribudne však ešte jeden výrobný proces. Zaradí sa ďalší lisovací postup uzatvorených buniek až kým neprasknú. Takáto štruktúra peny s otvorenými bunkami zabezpečuje, aby polystyrén získal ďalšiu vlastnosť – útlm kročajového hluku. Pri hrúbke polystyrénu 30mm sa dosiahne útlm až 28dB. Kročajová izolácia by mala byť pod každou plávajúcou podlahou. Takýto polystyrén je na „omak“ mäkší a stlačiteľnejší, neuberá to však na jeho pevnostných charakteristikách. Naopak, na použitie pre systémovú dosku pre podlahové kúrenie je najvhodnejší.
Nie každý výrobca používa označenie EPS-T, takmer u každého sa však stretneme s označením hrúbky polystyrénu a následne hrúbky, k ktorú polystyrén klesne po zaťažení poterom. Pri najpoužívanejšej hrúbke systémovej dosky 30mm je to spravidla 30-2 (klesne o 2mm, max. prevádzkové zaťaženie 5kPa) alebo 30-3 (klesne o 3mm, max. prevádzkové taťaženie 4kPa).

Ak hľadáte skutočne profesionálne služby, ste u nás na správnom mieste. Na základe dlhoročných skúseností ponúkame komplexné riešenie dodávky aj montáže podlahového kúrenia.  Zároveň sme pre Vás pripravili BEZPLATNÝ KALKULÁTOR CENY, pomocou ktorého si môžete vypočítať predbežnú výšku nákladov na materiál a montáž podlahového vykurovania. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia