Dilatačný pás, jeho cena a zásady kladenia

Infobar icon

Kliknite v hornom menu na VIP ceny, spustili sme prihlasovanie partnerov do nášho VIP programu.
Objavte revolučný luxusný all-in-one žľab AIO od belgického výrobcu I-Drain v sekcii sprchové žľaby a rošty.

Kategórie
 
 
 
 
 

Dilatačný pás, jeho cena a zásady kladenia

Dilatačný pás pre podlahové kúrenie – funkcia a využitie
Niekto ho nazýva dilatačná páska, iný zase obvodový pás, spoločným menovateľom je však jeho nevyhnutnosť. Slúži na zabránenie tepelnej rozťažnosti pri rozpínaní podlahového kúrenia a na zabránenie prenosu hluku medzi konštrukciami, napr. stenou a podlahou. Zároveň vďaka prídavnej fólii zabraňuje zatekaniu poteru pod vrstvu izolácie a tým prípadné zdvihnutie celej vrstvy podlahového kúrenia.

Čo by mal obsahovať kvalitný dilatačný pás
Minimálna hrúbka dilatačného pásu by nemala byť menšia ako 8mm. Na jeho výške až tak nezáleží, pretože ho nemusíme klásť až na najspodnejšiu vrstvu podlahy, naopak, dôležitejšie sú praktické zárezy, pomocou ktorých je možné odtrhnúť prečnievajúci kus dilatačného pásu po zaliatí poterom. Každý dilatačný pás by mal obsahovať prídavnú fóliu, tzv. navarenú zásterku, ktorá slúži ako kompaktný spoj medzi stenou a podlahou a zabraňuje zatečeniu poteru pod vrstvu izolácie. Veľmi praktická je čierna samolepiaca zadná strana, ušetrí vám kopec času pri kladení.


Postup kladenia dilatačného pásu
V závislosti od celkovej výšky podlahy pre podlahové kúrenie sa rozhodneme, na ktorú vrstvu začneme dilatačný pás pokladať. Ak máme zakúpený najviac predávaný rozmer dilatačného pásu s hrúbkou 8mm a výškou 160mm, tak ho pochopiteľne nemôžeme položiť na úplne najspodnejšiu vrstvu, pokiaľ celková konštrukčná výška podlahy presahuje výšku pásu. V takom prípade najprv položte vrstvu stavebného podlahového polystyrénu a až následne upevnite dilatačný pás k stene. Samolepiaca vrstva nám poslúži na rýchle prilepenie k stene aspoň do tej chvíle, kým dilatačný pás nepritlačíme ďalšou vrstvou podlahovej izolácie alebo systémovou doskou pre podlahové kúrenie. V prašnom prostredí účinnosť samolepiacej vrstvy rapídne klesá, ale stále postačuje na to, aby túto časť montáže zvládol jeden človek. Bez samolepiacej vrstvy je praktickejšie zavolať si pomocníka, ktorý hneď za rozprestretým pásom priloží polystyrén alebo systémovú dosku. Dajte pozor na to, aby zárezy, ktoré slúžia na odtrhnutie pásu prečnievajúceho nad poter boli na hornej strane. Navarenú fóliu vytiahnite nahor, tú potom zafixujte najkrajnejšou rúrkou pre podlahohé kúrenie. Aj kvôli tomuto izolovanému prepojeniu medzi stenou a podlahou sa neodporúča nahrádzať dilatačný pás tenkým stavebným polystyrénom.

Dilatačný pás – cena a ponuka na trhu
Cena je častokrát nadhodnotená už len z toho dôvodu, že sa výrobcovia spoliehajú na to, že v rámci celkovej ceny podlahového kúrenia a potrebného množstva, dilatačný pás nepredstavuje podstatnú položku. Na rozdiel od systémovej dosky, rozdeľovačov a rúrky pre podlahové kúrenie sa nemusíte báť siahnuť aj po inej značke ako máte hlavné komponenty. Pozor však na dôležitý fakt, že množstvo výrobcov si predĺženú záruku podmieňuje použitím všetkých komponentov od konkrétnej značky, preto si takúto podmienku vopred overte. Pozrite si aktuálnu ponuku a ceny dilatačných pásov od značkových výrobcov Rehau, Schütz, Gabotherm, Ivar a iných.

Dajte si pozor na nesprávne uloženie dilatačného pásu
Nižšie je niekoľko príkladov, čo môže spôsobiť nesprávne prichytenie pásu k stene, hlavne pri zalievaní anhydritovým alebo iným liatym poterom. Pozor na zbytočné prekrývanie pások a nedostatočné priľnutie pásu k stene. Samozrejme treba dohliadnuť aj na samotných poterárov, aby takéto chyby nedopustili a utlačili zmes poteru dostatočne ku každej konštrukcii.


Ak hľadáte skutočne profesionálne služby, ste u nás na správnom mieste. Na základe dlhoročných skúseností ponúkame komplexné riešenie dodávky aj montáže podlahového kúrenia.  Zároveň sme pre Vás pripravili BEZPLATNÝ KALKULÁTOR CENY, pomocou ktorého si môžete vypočítať predbežnú výšku nákladov na materiál a montáž podlahového vykurovania. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia