Montáž rozdeľovača pre podlahové kúrenie

Infobar icon

Kliknite v hornom menu na VIP ceny, spustili sme prihlasovanie partnerov do nášho VIP programu.
Objavte revolučný luxusný all-in-one žľab AIO od belgického výrobcu I-Drain v sekcii sprchové žľaby a rošty.

Kategórie
 
 
 
 
 

Montáž rozdeľovača pre podlahové kúrenie

Rozdeľovač a jeho skrinku je vhodné umiestniť čo najviac do stredu dispozície bytu alebo podlažia v rodinnom dome, aby sme čo najviac predišli veľkým rozdielom v dĺžke vykurovacích okruhov. Najčastejšie sa skrinka osádza do týchto priestorov:

  • chodba, vačšinou používame podomietkovú skrinku
  • kotolňa, sklady a vedľajšie miestnosti (možnosť osadiť rozdeľovač len na konzoly priamo na stenu, kedže v týchto miestnostiach nekladieme príliš veľký dôraz na estetiku)
  • šatník (kľudne použiť aj nadomietkovú skrinku v prípade tenkej steny, pozor na umožnenie neskoršieho prístupu k prípadnému servisu, napr. umiestnením vyberateľných poličiek v šatníku)

Montáži rozdeľovača v obytných miestnostiach by ste sa mali podľa možnosti vyhnúť, je to potenciálny zdroj hluku, hlavne v prípadoch, keď je v skrinke umiestnené aj čerpadlo, alebo keď sú viaceré okruhy v rozdeľovači zatvorené a zvyšuje sa rýchlosť prúdenia vody v okruhoch, ktoré ostali otvorené.

Najdôležitejšie je poznať pred osadením skrinky finálnu skladbu podlahy.

Skrinku rozdeľovača totiž osádzame do takej výšky, aby sa spodná hrana ochranného plechu proti zatečeniu poteru nachádzala 5mm pod horným okrajom nanášaného poteru.
Nožičky podomietkovej skrinky by mali byť u kvalitnej skrinky výškovo nastaviteľné a osádzame ich na surovú podlahu.

Skrinku zapustíme do steny tak hlboko, aby jej hrany lícovali s hranami výklenku. Pokiaľ je aj hĺbkovo nastaviteľná, nemusíte sa báť, keď bude zapustená aj hlbšie, s omietkou bude zalícovaný jej rám, ktorý založíme nakoniec. Rozsah posunutia rámu býva až 5cm.
Pochopiteľne musí byť skrinka zarovnaná pomocou vodováhy horizontálne aj vertikálne. Prípadný väčší priestor medzi skrinkou a otvorom v stene vyplníme montážnou penou a skrinku odporúčame i dočasne podoprieť pokým pena zatuhne.

Kvalitná skrinka pre rozdeľovač na podlahové kúrenie má pripravené vyberateľné otvory pre prípadné napojenie hlavného potrubia z každej strany rozdeľovača, resp. pre pretiahnutie káblov zónovej regulácie a napájania. Na kabeláž myslite už vo fáze montáže rozdeľovača. 

Zabezpečenie rozdeľovača pre nanesenie poteru
Poter bude potrebné oddeliť od všetkých vystupujúcich konštrukčných dielov špárami tak, aby bol umožnený jeho pohyb aspoň 5mm. Preto sa odporúča potiahnuť dilatačný pás aj priamo do skrinky a upevniť ho na zadnú stenu.

Skrinka by mala mať predný ochranný plech odnímateľný, to Vám umožní lepšiu manipuláciu v jej vnútri. Po nalepení dilatačného pásu ho opäť založíme a naň ešte môžeme nalepiť ochrannú fóliu alebo ďalší dilatačný pás. Rovnako dôležité je však vedieť viac o samotnej montáži.


Ak hľadáte skutočne profesionálne služby, ste u nás na správnom mieste. Na základe dlhoročných skúseností ponúkame komplexné riešenie dodávky aj montáže podlahového kúrenia.  Zároveň sme pre Vás pripravili BEZPLATNÝ KALKULÁTOR CENY, pomocou ktorého si môžete vypočítať predbežnú výšku nákladov na materiál a montáž podlahového vykurovania. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia