Ako si vybrať najvýhodnejší systém pre podlahové kúrenie

Infobar icon

Kliknite v hornom menu na VIP ceny, spustili sme prihlasovanie partnerov do nášho VIP programu.
Objavte revolučný luxusný all-in-one žľab AIO od belgického výrobcu I-Drain v sekcii sprchové žľaby a rošty.

Kategórie
 
 
 
Blog
 
 
 
 

Ako si vybrať najvýhodnejší systém pre podlahové kúrenie

Pokúsime sa Vám stručne a hlavne objektívne zhrnúť základné rozdiely medzi jednotlivými systémami podlahového vykurovania. Vďaka tomuto prehľadu si vyberiete to správne podlahové kúrenie aj s prihliadnutím na to, či Vám podlahovku realizuje firma alebo ho plánujete namontovať svojpomocne. Dôležité kritérium: cena. 

Podlahové kúrenie so systémovou doskou s výstupkami
Tento systém je bezpochyby vlajkovou loďou všetkých výrobcov. Jedná sa o najdrahší produkt – systémovú dosku, ktorá montážnikom uľahčuje prácu, obchodníkom zvyšuje obrat a investorom zaťažuje peňaženku. Pre objektívnosť je nutné povedať, že fámy o slabšom výkone a nedokonalom obopnutí rúrky poterom kvôli výstupkom sú nezmysel, smer tepelného toku ide nahor, zo spodnej strany udáva tepelný odpor hrúbka tepelnej izolácie a celý zvyšný výkon naakumuluje poter nad rúrkou. Okrem pohodlnej montáže môžeme vyzdvihnúť ešte dokonalú ochranu rúrky pred mechanickým poškodením pred zaliatím poteru. Pozor však na rôzne atrapy poriadnej systémovej dosky! Podrobne sme sa tejto téme venovali  v inom blogu.


Podlahové kúrenie so systémovou doskou tacker
Je to zlatá stredná cesta.
 Jedná sa o lacnú systémovú dosku, ktorá má rovnaké tepelno a zvukovoizolačné vlastnosti s tým rozdielom, že u nej absentujú výstupky a vykurovacia rúrka sa o ňu prichytáva príchytkami tacker nastreľovačkou. Ochranná fólia je na polystyréne bezpečne natavená, práca je stále pohodlná a pre investora znamená výber tohto systému skutočne rozumnú voľbu. Jedinú nevýhodu možno spomenúť jedine to, že rúrky pred zaliatím nie sú chránené výstupkami a je potrebné dohliadnuť na poterárov, aby dielo nepoškodili. Podrobne sme sa tomuto systému venovali v špeciálnom blogu.
Najnovšie inovácie v tejto oblasti priniesli aj špeciálny tacker systém so suchým zipsom, čiže rúrky nie sú prichytávané príchytkami, ale jednoducho sa lepia na špeciálne upravenú dosku tacker. Cena tejto novinky však stále nie je na akceptovateľnej úrovni slovenského zákazníka.

Podlahové kúrenie s použitím rastrovanej fólie na stavebný polystyrén
Toto je jeden z najpoužívanejších systémov na Slovensku a mimoriadne obľúbený medzi montérmi. Prakticky sa jedná o veľmi podobný systém ako je podlahové kúrenie s doskou tacker, ale namiesto systémovej dosky sa použije klasický stavebný polystyrén a namiesto originál natavenej ochrannej fólie sa použije transparentná alebo hliníková fólia s nakresleným rastrom pre pokládku vykurovacích rúrok. Človek by si povedal, že načo bude platiť za systémovú dosku, keď nemusí? Pozor však na niekoľko zamlčaných faktov.
Montéri veľmi radi naceňujú tento systém z jediného dôvodu: Povinnosť zabezpečiť polystyrén prevažne prenesú na investora a tým im z rozpočtu vypadne podstatná položka systémovej dosky, čím má ihneď omnoho výhodnejšiu pozíciu v porovnávaní konkurečných cenových ponúk. Investori si tento fakt málokedy uvedomia, za polystyrén však v konečnom dôsledku zaplatia. V závislosti od zakúpeného polystyrénu je tiež nutné použiť iný, pevnejší a drahší typ príchytiek na rúrku. Z bežného podlahového polystyrénu EPS100 by kvôli pnutiu rúrky príchytky vyskakovali, preto sa zvyknú používať dlhšie, zahnuté a tým aj drahšie príchytky, ktoré sa navyše vo väčšine prípadov ani nedajú nastreľovať a musia sa uchytávať ručne. Na to, aby bežné krátke tacker príchytky nevyskakovali je potrebné zabezpečiť polystyrén s hutnosťou aspoň EPS150 alebo tvrdený XPS. A to pochopiteľne znovu platí investor. Preto keď si porovnáte celkové náklady stavebného polystyrénu v hrúbke 3cm, extra fóliu s rastrom a dlhé zahnuté príchytky, tak sa prakticky dostanete na cenu systémovej dosky tacker s originál príchytkami, ktoré je možné nastreľovať. A za približne rovnakú cenu máte profesionálny systém s bonusom zvukovoizolačných vlastností a s lepšou ochrannou fóliou.

Podlahové kúrenie s použitím upínacích líšt a rastrovanej fólie
Jedná sa o veľmi podobný systém ako je vyššie vysvetlený spôsob pokládky na bežný podlahový polystyrén s tým rozdielom, že na uchytenie rúrok sa v prevažnej miere využíva fixačná lišta, do ktorej sa zacvakne rúrka pre podlahové kúrenie. Keďže upínacia lišta je drahšia než potrebný počet príchytiek, nemôžeme hovoriť o lacnejšom prevedení aj napriek tomu, že pomocné príchytky už nemusia byť také dlhé a pevné a polystyrén nemusí byť taký hutný, úplne postačuje EPS 100. Tento systém má však veľkú nevýhodu v spôsobe ukladania vykurovacieho hada. Pokiaľ by sme ho chceli uložiť do špirály, ktorá je považovaná za najrozumnejšie riešenie kvôli rovnomernému rozloženiu tepla, tak je montáž podstatne náročnejšia. Najčastejšie sa rúrky pomocou upínacích líšt kladú do tzv. meandra, ktorý má tú nevýhodu, že na jednej strane miestnosti rúrka začína a na druhej strane končí, voda sa v nej prirodzene ochladzuje a nie je zabezpečené rovnomerné striedanie prívodu a spiatočky ako je to v prípade špirály. Upínacie lišty profesionáli zvyknú používať iba v nevyhnutných prípadoch, kedy nie je možné uchytiť rúrku do polystyrénu (pokládka na prievlaky, vzduchové potrubia a pod.)

Podlahové kúrenie s použitím kari rohože
Tento spôsob bol mimoriadne obľúbený v minulosti, teraz sa už môžeme baviť o prežitku, ktorého sa drží už iba hŕstka ortodoxných montážnikov. Opäť sa bavíme o prenesení bremena zaobstarania podlahového polystyrénu a kari sietí na investora. Rúrky sa následne priväzujú o kari rohože buď sťahovacími páskami alebo na výstuž upevňujú špeciálne príchytky, do ktorých sa následne uloží rúrka pre podlahové kúrenie. Niektorí dodávatelia argumentujú dokonalým obopnutím rúrky poterom, tento mýtus však opäť vyvracia základná fyzika, určujúcimi parametrami sú veľkosť tepelného odporu a smer tepelného toku nahor.
Z hľadiska statiky kari rohože vo vrstve poteru nie sú pre bežné prevádzkové zaťaženie absolútne potrebné. Potvrdí Vám to ktorýkoľvek dodávateľ poterov. Dokonca i pre náročnejšie zaťaženia už existujú iné spôsoby ako zabezpečiť bezpečný prenos zaťaženia, napr. prídavnými prvkami v potere. Naopak, použitie kari rohože a rúrky, ktorá je na sieť pripevnená sťahovacou páskou môže z dlhodobého hľadiska kvôli teplotnej rozťažnosti viesť k mechanickému poškodeniu rúrky pre podlahové kúrenie.

Záver a naše odporúčanie pre kvalitné podlahové kúrenie
Ak máme za cieľ správny pomer výkon – cena- kvalita, najvhodnejšou voľbou je podlahové kúrenie s použitím systémovej dosky tacker a originál tacker príchytkami, ktoré je možné nastreľovať. Ľudovo povedané, vlk ostane sýty aj ovca celá. Obsah dodávky stále ostane systémovým celkom, na ktorý sa môže vzťahovať špeciálna predĺžená doba záruky, montáž ostáva rýchla a profesionálna, použité komponenty a izolácia budú spĺňať najprísnejšie nároky a peňaženka nemusí zývať prázdnotou.

Ak hľadáte skutočne profesionálne služby, ste u nás na správnom mieste. Na základe dlhoročných skúseností ponúkame komplexné riešenie dodávky aj montáže podlahového kúrenia.  Zároveň sme pre Vás pripravili BEZPLATNÝ KALKULÁTOR CENY, pomocou ktorého si môžete vypočítať predbežnú výšku nákladov na materiál a montáž podlahového vykurovania. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia